Catalogus » Wijnen, Cava en appelsap » Wijnen » Jané Ventura

Jané Ventura

De familie Jané is actief als onafhankelijk wijndomein sinds 1914 in El Vendrell. Vandaag is de 3de generatie actief in de persoon van Gerard Jané (°1970). Tot begin jaren 80 werd er hoofdzakelijk wijn in bulk verkocht en vermarkt.

De hoofdbodega ligt dan ook langs de spoorlijn van El Vendrell om het vervoer indertijd te bespoedigen. Benjamí Jané (°1934), de 2de generatie, is begonnen met het bottelen in flessen in 1986. Eerst witte wijn en rosé, later ook cava en rode wijn. Hij kocht ook Mas Vilella in La Bisbal del Penedès en Finca els Camps in La Juncosa del Montmell. Vanaf dat moment was het domein klaar om witte en rode topwijnen te maken. Samen met zijn broer Albert (°1972) gooide Gerard Jané het roer radicaal om in 1998 en besloten ze samen om hoofdzakelijk witte en rode topwijnen te maken gebaseerd op vieilles vignes van topterroirs.

Sinds 2005 staat Gerard Jané alleen aan het hoofd van dit familiedomein. Albert legde zich intussen volledig toe op zijn eigen domein in Montsant (Acústic). Het domein heeft vandaag een voortrekkersrol op gebied van de promotie van autochtone druivenrassen en de conservatie en het herstel van authentieke landschappen in de regio. Deze bezorgheid komt ook in de etiketten tot uiting waarin het landschap een prominente rol speelt, evenals de geschiedenis en de cultuur van de regio. Dit is immers de geboorteplaats van Pau Casals, nog steeds ’s werelds meest bekende cellist ooit.

 

 

 

Witte wijn

Witte wijn

Rode wijn

Rode wijn

Rosé wijn

Rosé wijn