Illa de Riu

De Ebro-delta in het zuiden van Tarragona is een van Europa’s belangrijkste regio’s voor de rijstteelt. Het verwondert misschien een beetje maar deze delta is een van de vochtigste streken van het continent. En zoals je weet is water onmisbaar voor het telen van rijst. Bovendien maken de gemiddelde temperatuur van 17°C en het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht, het rijpingsproces optimaal.

Sinds 1917 is de familie van Juan Trias uit het dorpje L’Aldea een gevestigde waarde in de rijstteelt. Juan is de derde generatie en produceert op dit moment Spanjes meest kwaliteitsvolle rijst.

De rijst van Illa de Riu wordt altijd geteeld volgens dezelfde criteria. Een absolute controle in alle fases van het productieproces: van het kweken van de zaadjes, tot het planten, de groei en de oogst. Alles gebeurt in eigen beheer en op geen enkele manier is Juan afhankelijk van een andere rijstboer. Op die manier kan hij de meest pure en kwalitatieve rijst produceren. Bovendien zijn de korrels op die manier nooit gemengd (zoals normaal gebeurt), zodat heeft de hele pan rijst dezelfde kooktijd heeft.

Wat de Carnaroli voor de Italiaanse risotto is, is de Bomba voor Spanje. Deze rijstsoort was bijna uit culinair Spanje verdwenen, omdat de teelt erg moeilijk en arbeidsintensief is, en het rendement klein. Juan Trias heeft een belangrijke rol gespeeld in het behoud ervan. Hij produceert nauwelijks 300 ton rijst per jaar. De Bomba-rijst is consistenter en kleeft minder dan andere rijstvariëteiten. Bovendien zuigt de korrel het kookvocht op, verdubbelt zijn volume en neemt de smaak ervan toe. Ook tijdens langdurig koken blijft de rijst zijn structuur behouden en wordt niet papperig. Door het kleine rendement en de hoge productiekost is de prijs ervan vanzelfsprekend hoger.
Bomba rijst 1 kg

Bomba rijst 1 kg

Bomba rijst
€ 12,99
Bomba rijst 2 kg

Bomba rijst 2 kg

Bomba rijst
€ 22,19
Bomba rijst 5 kg

Bomba rijst 5 kg

Bomba rijst
€ 47,32