Mongetes del Ganxet

De “Mongeta del Ganxet” is een droge witte boon die hoofdzakelijk geteeld wordt in de regio Vallés Occidental (Barcelona).
Deze witte boon heeft de Catalaanse naam ‘ganxet’ gekregen door zijn vorm: in de vorm van een nier of een gekromde haak (‘un ganxet’ is een klein haakje in het Catalaans).

Deze boon heeft grote culinaire kwaliteiten dankzij de schil en het fijne vruchtvlees. In de mond bezit de boon een mooie smeuïgheid, is zacht, fijn en persistent van smaak.

In COAGSA (plaatselijke coöperatieve van Sabadell) heeft men een selectieprogramma opgezet van de zaadjes om deze authentieke boon terug te bekomen. De kwaliteit en de vorm zijn hoofdzakelijk aan dit selectieprogramma te danken. De boon werd hierdoor dan ook erkend met een eigen appellatie en erkenning.

Deze boon wordt in verschillende degustaties steeds met uitzonderlijke resultaten bedacht. In een van Spanjes meest prestigieuze culinaire gidsen werd deze boon gekwalificeerd als Spanjes beste boon met de volgende commentaar: “Dit is een boon van een uitzonderlijke kwaliteit, van een ongeziene delicaatheid, vooral door zijn ondoordringbare schil, zijn elegantie en smeuïgheid. Een unieke gewaarwording in de mond.”

De boon wordt op een volledig artisanale manier geteeld. De plant wordt op draden gespannen, met water bevloeid en vereist veel extra werk dat normaal voor dit soort planten niet gedaan wordt.
Witte bonen - Mongeta del Ganxet

Witte bonen - Mongeta del Ganxet

€ 24,66
Kikkerwerwten (Cigró Menut)

Kikkerwerwten (Cigró Menut)

€ 9,75