Ramón Franco

Ken jij het groene Spanje al? Hier in het noorden, tegen de Atlantische Oceaan en langs de Golf van Biskaje liggen Galicië, Asturias en Cantabrië. Deze drie streken zijn zowat de belangrijkste centra voor de conservenindustrie. De conserven die in deze regio worden geproduceerd, zijn bestemd voor de topgastronomie. Duizenden grote en kleine bedrijfjes zijn dag en nacht in de weer met het bewaren van verse vis, schaal- en schelpdieren.

Een van hen is Ramón Franco. In 1960 richtte Don Ramón-Franco González Piñeiro, een excellente mosselkweker, in het dorpje Caramiñal zijn bedrijfje op. Al vlug stond Don Ramón bekend als de producent van de lekkerste mosselen van de Rias Gallegas. Vandaag combineert het familiebedrijf een modern uitgeruste vloot met een artisanale manier van werken. Hun geheim? Altijd kiezen voor de beste vis, vers uit de zee van Punta Saleira, en die op een unieke en artisanale manier verwerken.

Dat unieke verwerkingsproces is bijna verdwenen, maar Ramón Franco past het vandaag nog altijd toe. De visjes worden een voor een op een rooster gegrild. Als ze na een uurtje zijn afgekoeld, worden de staart en de kop voorzichtig verwijderd. Vervolgens worden ze opgelegd in olijfolie. Dankzij die manier van werken behoudt de vis zijn stevige textuur en krijgt de olijfolie een mooie kleur. Ten slotte worden de blikjes nog drie maanden in een koelcel geplaatst, waar de temperatuur en de luchtvuchtigheid optimaal zijn, zodat de verfijnde smaak van de vis tot zijn volle recht kan komen.

Wij kiezen voor de superlekkere sardientjes, het buikspek van tonijn, de makreel en de geep. Ze zijn ideaal als aperitief, met een stukje pimiento of als smaakmaker in een slaatje.
Sardinillas

Sardinillas

Sardines op olijfolie
Ventresca de Atún - 120 g

Ventresca de Atún - 120 g

Buikspek van tonijn
Caballa

Caballa

Makreel op olijfolie
Aguja

Aguja

Geep op olijfolie